Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

Περίληψη Πράξης

Η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ), έχει αναλάβει την υλοποίηση της Πράξης «Ενέργειες Συμβουλευτικής, Κατάρτισης και Πιστοποίησης Δεξιοτήτων» στο πλαίσιο του Υποέργου 6-10. 

Η Πράξη χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ), στο πλαίσιο τoυ Ε.Π. «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση 2014-2020»  και από εθνικούς πόρους μέσω του ΠΔΕ .

Σκοπό της Πράξης αποτελεί η παροχή υπηρεσιών επαγγελματικής συμβουλευτικής, θεωρητικής κατάρτισης και πρακτικής άσκησης (on the job training) σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, καθώς και πιστοποίησης σε 2.249 ανέργων εγγεγραμμένων στον ΟΑΕΔ, από όλες τις Περιφέρειες, ώστε να αποκτήσουν πρόσθετες γνώσεις, βασικές και ειδικές επαγγελματικές δεξιότητες που θα έχουν θετική επίπτωση στην ενίσχυση της επαγγελματικής τους ικανότητας και την προώθησή τους στην απασχόληση, σε αντικείμενα που σχετίζονται με το κλάδο των Μεταφορών  που παρουσιάζουν σημαντική προοπτική ανάπτυξης για την ελληνική Οικονομία στο σύνολο της. Η εξατομικευμένη συμβουλευτική επαγγελματικού προσανατολισμού και εξατομικευμένη παρακολούθηση / υποστήριξη, η επαγγελματική κατάρτιση (θεωρία και πρακτική άσκηση), καθώς και η συμμετοχή στις εξετάσεις για τη λήψη πιστοποίησης των αποκτηθεισών γνώσεων και δεξιοτήτων, αναμένεται να συμβάλει θετικά στην ενίσχυση της απασχόλησης τους όσο και της διευκόλυνσης της πρόσβασης και επανένταξης στην αγορά εργασίας. 

Η υλοποίηση των προγραμμάτων κατάρτισης θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τις «Γενικές Κατευθυντήριες Γραμμές για το σχεδιασμό και την υλοποίηση Προγραμμάτων Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΕΚ) ανέργων στο πλαίσιο των συγχρηματοδοτούμενων από το ΕΚΤ Δράσεων».

Σκοπός - Στόχος Πράξης

Αντικείμενο της Πράξης αποτελεί η παροχή υπηρεσιών επαγγελματικής συμβουλευτικής, θεωρητικής κατάρτισης και πρακτικής άσκησης (on the job training) σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, καθώς και πιστοποίησης σε 2.249 ανέργων εγγεγραμμένων στον ΟΑΕΔ, από όλες τις Περιφέρειες οι οποίες περιλαμβάνουν:

Παροχή υπηρεσιών επαγγελματικής συμβουλευτικής υποστήριξης στους ωφελούμενου/ης μέσω ατομικών συνεδριών (6 συνεδρίες ανά ωφελούμενο).

•              Θεωρητική Κατάρτιση (170 ώρες) για τη συμπλήρωση και την ενίσχυση των γνώσεων, στον κλάδο των Υποδομών

•              Πρακτική Άσκηση των ωφελούμενων – (80 ώρες).

•              Πιστοποίηση γνώσεων και δεξιοτήτων από διαπιστευμένους φορείς πιστοποίησης προσώπων, σύμφωνα με το διεθνές πρότυπο ISO/ IEC17024 ή ισοδύναμο ή τον ΕΟΠΠΕΠ ή από άλλο ισοδύναμο οργανισμό, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4412/2016.

Η διάρκεια της Κατάρτισης είναι 250 ώρες (170 ώρες θεωρητική κατάρτιση και 80 ώρες πρακτική).

 Η συμμετοχή των ωφελούμενων σε όλες τις επιμέρους Ενέργειες του Έργου είναι  υποχρεωτική.

Για το σύνολο των ενεργειών Συμβουλευτικής, Κατάρτισης και Πιστοποίησης του έργου θα δίδεται η δυνατότητα να υλοποιηθούν εξ αποστάσεως με τη χρήση τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών. Εφόσον ο καταρτιζόμενος δεν έχει αποδεδειγμένα πρόσβαση στα απαιτούμενα τεχνολογικά μέσα, όπως Η/Υ ή/και σε τεχνολογίες διαδικτύου, ο πάροχος κατάρτισης οφείλει να διευκολύνει την συμμετοχή του καταρτιζόμενου στην εκπαιδευτική διαδικασία, με τη παροχή της δυνατότητας στον τελευταίο να κάνει χρήση του ηλεκτρονικού εξοπλισμού της αδειοδοτημένης δομής κατάρτισης.

Κάθε ωφελούμενος θα δηλώνει την προτίμηση του ως προς τον τρόπο υλοποίησης των ενεργειών στο πλαίσιο του έργου (δια ζώσης, εξ’ αποστάσεως, μικτό μοντέλο), καθώς επίσης και αν διαθέτει τους απαραίτητους πόρους σε περίπτωση που προκρίνει το μοντέλο εξ’ αποστάσεως συμμετοχής του στη δράση.

Επιλογή ωφελουμένων

Η ΚΕΕΕ θα προβεί σε σύνταξη και δημοσίευση του καταλόγου των αποτελεσμάτων. Για την έγκαιρη και χωρίς καθυστερήσεις για τους ωφελούμενους έναρξη των ενεργειών του προγράμματος δύναται να πραγματοποιείται η επιλογή των ωφελούμενων τμηματικά (κύκλοι επιλογών). 

Με βάση τις παραπάνω καταστάσεις δημιουργείται το Μητρώο Ωφελούμενων. 

Σε αυτό το μητρώο, συμπεριλαμβάνονται όσοι έχουν υποβάλει οριστικά  την αίτηση τους και έχουν αναρτήσει το σύνολο των απαιτούμενων από τη παρούσα πρόσκληση δικαιολογητικών, εφ’ όσον  δεν έχει ακόμη συμπληρωθεί ο αριθμός των ωφελούμενων που προβλέπεται από την παρούσα Πρόσκληση χαρακτηρίζονται ως “επιτυχόντες”. 

Όσοι έχουν υποβάλει οριστικά  την αίτηση τους και έχουν αναρτήσει το σύνολο των απαιτούμενων από τη παρούσα πρόσκληση δικαιολογητικών, ενώ έχει ήδη συμπληρωθεί ο αριθμός των ωφελούμενων που προβλέπεται από την παρούσα Πρόσκληση χαρακτηρίζονται ως “επιλαχόντες”. 

Αιτούντες που δεν έχουν υποβάλει εγκαίρως την αίτησή τους και δεν έχουν αναρτήσει το σύνολο των απαιτούμενων από την πρόσκληση δικαιολογητικών χαρακτηρίζονται ως “Απορριφθέντες”. 

Στην περίπτωση των τμηματικών (κύκλων επιλογών) θα δίνεται η δυνατότητα στους απορριφθέντες να διορθώσουν – επανυποβάλλουν την αίτησή τους.

 Στη συνέχεια ακολουθεί η κατάταξη όσων ωφελούμενων έχουν χαρακτηρισθεί ως “επιτυχόντες”. Η κατάταξη γίνεται κατά φθίνουσα σειρά.  Ως μοναδικό κριτήριο κατάταξης των αιτήσεων των υποψηφίων θα λαμβάνεται η ημερομηνία και ώρα οριστικής υποβολής της αίτησής τους (με την προϋπόθεση ότι ικανοποιούν τις Προϋποθέσεις συμμετοχής - Απαιτούμενα κριτήρια του Άρθρου 3).

Ακολουθεί η συγκρότηση Προσωρινού Πίνακα Επιτυχόντων κατά φθίνουσα σειρά, των Επιλαχόντων και των Απορριφθέντων Υποψήφιων Ωφελούμενων. 

 Τα αποτελέσματα θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του έργου (https:// ......@ep-uhc.gr /). Κατόπιν της ανάρτησης των αποτελεσμάτων, οι υποψήφιοι έχουν το δικαίωμα υποβολής αντιρρήσεων εντός αποκλειστικής προθεσμίας πέντε (5) ημερολογιακών ημερών από την ημέρα αναρτήσεως του πίνακα. Οι αντιρρήσεις αποστέλλονται αποκλειστικά στο email ......@ep-uhc.gr  και τίθενται ενώπιον της Επιτροπής Ενστάσεων και Αντιρρήσεων που έχει οριστεί από την ΚΕΕΕ με σχετική απόφαση. Η Επιτροπή Ενστάσεων και Αντιρρήσεων εξετάζει το εμπρόθεσμο και το βάσιμο των αντιρρήσεων και γνωμοδοτεί για την έκδοση απόφασης, την οποία κοινοποιεί μέσω της ιστοσελίδας του έργου. Η Επιτροπή Ενστάσεων και Αντιρρήσεων, δύναται να ζητήσει διευκρινίσεις από τον αιτούντα και γενικώς να ενεργήσει οτιδήποτε απαιτείται προκειμένου να αξιολογήσει τους ισχυρισμούς του αιτούντα. Η Επιτροπή Ενστάσεων και Αντιρρήσεων πρέπει να αποφανθεί επί των αντιρρήσεων, εντός αποκλειστικής προθεσμίας δέκα (10) ημερολογιακών ημερών από την καταληκτική ημερομηνία λήξης των ενστάσεων, άλλως τεκμαίρεται η σιωπηρή απόρριψη των αντιρρήσεων. Μετά την αξιολόγηση των τυχόν ενστάσεων δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα https:// ......@ep-uhc.gr / τα οριστικά αποτελέσματα (οριστικός πίνακας αποτελεσμάτων).

 Η επιλογή γίνεται τηρώντας την ισχύουσα νομοθεσία και τις γενικές αρχές της συνθήκης της ΕΚ. Οι όροι της πρόσκλησης σε καμία περίπτωση δεν θίγουν την αρχή της ίσης μεταχείρισης, της μη διάκρισης, της ισότητας των φύλων και της διαφάνειας.

Η τήρηση των στοιχείων των υποψηφίων είναι εμπιστευτική. Όλα τα στοιχεία του φακέλου υποψηφιότητας θεωρούνται εμπιστευτικά  και χρησιμοποιούνται αποκλειστικά στο πλαίσιο της παρούσας πρόσκλησης.

Αντικείμενα Κατάρτισης

Τα προγράμματα κατάρτισης έχουν διάρκεια 250 ώρες (170 ώρες θεωρίας και 80 ώρες πρακτικής) σε εξειδικευμένες επαγγελματικές γνώσεις και δεξιότητες. Τα αντικείμενα κατάρτισης που δύναται ο κάθε ωφελούμενος να επιλέξει είναι:

  • Πρόγραμμα Κατάρτισης 1. Στέλεχος Διαχείρισης Εφοδιαστικής Αλυσίδας
  • Πρόγραμμα Κατάρτισης 2. Στέλεχος Διαχείρισης Αποθήκης
  • Πρόγραμμα Κατάρτισης 3. Στέλεχος Εταιρείας Διαμεταφορών / Διαλογέας
  • Πρόγραμμα Κατάρτισης 4. Χειριστής Ανυψωτικών Μηχανημάτων
  • Πρόγραμμα Κατάρτισης 5. Ειδικός Συστημάτων Ηλεκτρονικού Εμπορίου E-Commerce
  • Πρόγραμμα Κατάρτισης 6. Πωλητής -Στέλεχος Εξαγωγικού - Διεθνούς Εμπορίου

Κάθε Πρόγραμμα Κατάρτισης θα υλοποιηθεί με μία από τις εξής εκπαιδευτικές μεθόδους:

  • Είτε με τη μέθοδο της συμβατικής (face to face)διά ζώσης κατάρτισης στην τάξη
  • Είτε με τη μέθοδο της Μικτής Κατάρτισης (blended learning), συνδυάζοντας τη ζωντανή / διά ζώσης διδασκαλία σε αίθουσα με δραστηριότητες σύγχρονης και ασύγχρονης τηλε- εκπαίδευσης
  • Είτε με τη μέθοδο της τηλεκατάρτισης (σύγχρονη και ασύγχρονη τηλε-εκπαίδευση)

Οι τίτλοι των αντικειμένων Κατάρτισης, η διάρκεια της Θεωρητικής Κατάρτισης και το σύνολο των ωρών κάθε προγράμματος, αποτυπώνεται παρακάτω:

Η πιστοποίηση των αποκτηθέντων προσόντων / δεξιοτήτων των ωφελουμένων των προγραμμάτων κατάρτισης, θα πραγματοποιηθεί μέσω αξιολόγησης των γνώσεων βάση τυποποιημένων διαδικασιών από διαπιστευμένους φορείς πιστοποίησης προσώπων.

Μέθοδοι υλοποίησης των εξετάσεων πιστοποίησης

Οι εξετάσεις πιστοποίησης θα πραγματοποιηθούν με μία από τις εξής μεθόδους:

  • είτε με τη μέθοδο της φυσικής παρουσίας (εξεταζόμενων και επιτηρητών)
  • είτε με τη μέθοδο της εξ αποστάσεως επιτήρησης

Η πιστοποίηση αφορά συμμετοχή σε εξετάσεις πιστοποίησης των γνώσεων και δεξιοτήτων υποχρεωτικά του συνόλου των καταρτισθέντων.

Footer Image